Menu
- tokeny
- wyroby z białego złota
- wyroby z maki orkiszowej
- wyroby hi tech
- wyroby z ropy naftowej
- wyroby z papierowej wikliny
- wyroby z ciasta francuskiego
- wyroby meblowe
- wyroby skorzane
- wyroby ze skóry
- wyroby z porozy
- zanotowane.pl
- doc.pisz.pl
- pdf.pisz.pl
- mew.htw.pl
Cytat
Historia rzadko ma coś wspólnego z elegancją. Maria Dąbrowska
Ja i ojczyzna to jedno, / Nazywam się Milijon - bo za milijony Kocham i cierpię katusze. Adam Mickiewicz (1798 - 1855)
Tak mało wiemy o sobie. Całe szczęście, że inni wiedzą mniej. Bułatowicz Józef
Do komunizmu nie dotarłem przez Marksa. To Ewangelia doprowadziła mnie do niego. Andre Gide (pisarz francuski)
Gdyby człowiek zdał sobie sprawę z tego jak nędzna jest istota z pewnością popełniłby samobójstwo. . . Friedrich Nietzsche
aaaatokenyaaaa
Temat: Witam!
Witam wszystkich i proszę o przyjęcie do grona wspaniałych ludzi dzięki którym już od roku nie kupuję żadnych wędlin.Wprawdzie nie dysponuję wędzarnią ale i tak moja rodzinka chwali sobie wyroby z szynkowara, kiełbasę białą i wiele innych.Długo byłem gościem na Waszej stronie teraz chcę w pełni być z Wami pozdrawiam wszystkich.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=520
Temat: Parówki parzone
No właśnie się zapytac o parzenie - czy parzyć, to znaczy "gotować" w gorącej wodzie, takiej ok. 80 st. C, jak wyroby z szynkowara?
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=3577
Temat: Szynkowar z Allegro
Rozumiem, ze kiedy bede sprzedawal swoj szynkowar (NIGDY! ), to nie moge do szynkowaru dodac wydrukowanych przepisów ze strony wedlinydomowe.pl. Ale czy moge dac linka do konkretnych przepisow na wyroby z szynkowara na tej stronie ? Tomek
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=898
Temat: Szynka prasowana
Witam.Nie, robiłem z przepisu szynka mielona /z szynkowara lub w słoiku/ z rubryki wyroby z szynkowara: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=203 Pozdrawiam sąsiedzie.
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3323
Temat: Rodzaj peklosoli
Z tego co się orientuję peklosól jest produktem o określonej proporcji soli i azotynu sodu. Przy peklowaniu suchym (na kiełbasy, wyroby z szynkowara) stosuje się przeważnie 1,8kg peklosoli na 100kg mięsa, oczywiście ilość tę można zmienić w jedną lub drugą stronę wg własnych upodobań smakowych. Jeśli chcesz zapeklować szynkę, to musisz zapeklować ją na mokro. Sporządzasz odpowiednią ilość mieszanki wody i peklosoli wg tabeli na stronie głównej: http://www.wedlinydomowe....apeklowania.htm Wymyśl sobie ile dni chcesz peklować (np...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1734
Temat: SŁONINA KONSERWOWA PO UKRAIŃSKU
...wędlin jest strona: http://www.wedlinydomowe.pl KSIĄŻKI O TEMATYCE DOMOWEGO WYROBU WĘDLIN: 1.Jerzy Czapok – Domowy wyrób wędlin 2. Egon Binder – Wędzenie mięsa, kiełbas i ryb 4. Bernard Gahm – Kiełbasy własnego wyrobu 5. Wybór – Kiełbasy własnego wyrobu 3. Feliksa Starzyńska – Domowe przetwarzanie i konserwowanie mięsa VADEMECUM WARZENIA WĘDLIN W SZYNKOWARZE: ... PRZEPISY NA WYROBY Z SZYNKOWARA: -Szynka konserwowa szybka (jeżeli jesteś początkujący zacznij od tego przepisu) -Szynka konserwowa ekstra -Szynka drobiowa -Szynka ekspresowa -Golonka klasyczna -Golonka delikatesowa -Golonka zbójnicka (w całości) -Mielonka wieprzowa -Mielonka po serbsku -Mieszana mielonka drobiowa -Słonina konserwowa (nie jest przygotowywana w szynkowarze) Wykorzystano przepisy z niżej...
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1621
Temat: zaczynam, ale bez Was będzie trudno...
Witaj na naszym forum. A teraz do rzeczy.Możesz robić wszystko poczynając od kiełbas a kończąc na szynkach ,ale parzonych lub pieczonych.Bardzo dobre są wyroby z szynkowara/strona główna brązowe belki/.Szynkowar możesz zastąpić osłonkami barierowymi/drogie/ lub osłonkami termokurczliwymi/tańsze/.Jak chcesz znależć jakiś przepis skorzystaj z opcji szukaj.Pozdrawiam i powodzenia
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3932
Temat: Wasze sposoby na pyszny i świeży chlebek przez długi czas
Farmerko, a czy ten chleb musi być koniecznie pieczony w piekarniku? Ja piekę tylko w wypiekaczu/maszynie do chleba/ bo to już i tak dużo zajęć:chleb, sery, wyroby z szynkowara, wędzonki, kiełbasy itd.Kurcze, gdyby tak się dało..
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4904
Temat: kielbasa domowa
Ostatnio przegladalam strone www.wedlinydomowe.pl a w szczegolnosci wyroby z szynkowara no I postanowilam sprobowac. Zrobilam tak: 1 kg miesa z szynki z tego 30%zmielone dwa razy reszta pokrojona na kostke 2na 2 cm 9g soli peklowej 9g soli zwyklej niejodowanej Mieso plus sol mieszalam ok.5minut az sie zacznie dobrze kleic. Mozna odstawic na ok.4godz w temp.pokojowej lub na dobe do lodowki(zrobilam obydwa sposoby I nie bylo roznicy w koncowym produkcie) Po tym czasie do mieska dodac przyprawy I tutaj co kto lubi,ja...
Źródło: forum.celiakia.pl/viewtopic.php?t=2831
Temat: Dym z ..owoców ?
Witaj!! Drogi kolego jak zaczniesz wędzić staraj się, aby drewno było czyste bez żadnych owoców!!! Pozdrawiam. Dziekuję miałem watpliwości co do tych owoców Co do drewna, czy można użyć drewna grabowego ? Mam kilka pieńków, "sezonowanych" ponad dwa lata na ogródku Nie są spróchniałe, ale są baaaaardzo twarde Tak na marginesie, popełniłem juz trzy wyroby z szynkowara Oczywiście ... były ..słone, ale i tak lepsze od kupionych
Źródło: wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2264