Menu
- tokeny
- wyrób win domowych
- wyrób sera podpuszczkowego
- wyrób łuków
- wyrob bimbru
- wyrób broni
- wyrob trumien
- wyrób budowlany
- wyrób kiełbas
- wyrób wódki
- wyrob sztachet
- zanotowane.pl
- doc.pisz.pl
- pdf.pisz.pl
- pero.xlx.pl
Cytat
Historia rzadko ma coś wspólnego z elegancją. Maria Dąbrowska
Ja i ojczyzna to jedno, / Nazywam się Milijon - bo za milijony Kocham i cierpię katusze. Adam Mickiewicz (1798 - 1855)
Tak mało wiemy o sobie. Całe szczęście, że inni wiedzą mniej. Bułatowicz Józef
Do komunizmu nie dotarłem przez Marksa. To Ewangelia doprowadziła mnie do niego. Andre Gide (pisarz francuski)
Gdyby człowiek zdał sobie sprawę z tego jak nędzna jest istota z pewnością popełniłby samobójstwo. . . Friedrich Nietzsche
aaaatokenyaaaa
Temat: Browar w Kutnie
Dzieki za imformację!Jutro wpadne do tego archiwum i wszystko opszę co tam znalazlem!Narazie znalazłem tylko to na stronie KCI:
" Zabudowania browaru powstały w 1850 roku. Zespół pełnił funkcję browaru parowego. Działalność nastawiona była na wyrób wina, piwa, rozlewnię lemoniady i rektyfikację spirytusu. W podwyższonej części głównego korpusu budynku można dopatrzyć się elementów neogotyckich, pozostała część jest bezstylowa. Część mieszkalna wzniesiona na przełomie XIX i XX w. usytuowana jest szczytem do ul. Mickiewicza. Od południa przylega do zespołu zabudowań browaru. Budynek zwarty o regularnym rzucie, dwutraktowy, 2-kondygnacyj-ny z wysokim dachem...
Źródło: browar.biz/forum/showthread.php?t=60867
Temat: Owoce na wino
Zgadzam się z CYNIG jest to najlepsze forum z doświadczonymi winiarzami miodosytnikami i nalekarzami:) http://old.wino.org.pl/frames/ogol_zasad.html tutaj możesz pocztać co nie co o wyrobie wina ale polecam całą stronę przeczytać naprawdę warto. Tu masz sporo przepisów http://old.wino.org.pl/frames/przep_szczeg.html . Koniecznie kup lub ściągnij z neta książkę Jana Cieślaka "Domowy wyrób wina"
Źródło: pasiekaambrozja.pl/forum/viewtopic.php?t=2488
Temat: Domowy wyrób win
Lepszego miejsca w sieci nie znajdziesz jesli chodzi o domowy wyrob wina Wydaje mi sie ze wino z winogron, dla kogos kto dopiero zaczyna moze okazac sie troche trudne (tzn sporo pracy + mozliwe problemy z klarownoscia czy tym ze wyjdzie ocet). Na poczatek polecalbym wino z ryzu lub z rodzynek. Praktycznie nie ma mozliwosci nic popsuc, 1,5-2 miesiace od nastawienia mozna pic, wychodzi bardzo mocne. Przepisy sa na forum do ktorego link wrzucilem wyzej(dla spostrzegawczych inaczej, forum jest spore, a link podalem do...
Źródło: conservativepunk.net/forum/viewtopic.php?t=783
Temat: zakładamy stowarzyszenie?
Trochę z innej strony. Pamiętacie ile było pytań o legalność warzenia piwa w domu ? Cały czas w większości społeczeństwa panuje przekonanie, że wyrób wina czy piwa to zwykłe bimbrownictwo i pojawia się uśmieszek i mruganie okiem. To społeczństwo to także urzędnicy dosyć swobodnie interpretujący i tak już powikłane prawo. Afiszowanie się z działalnością gospodarczą w zakresie browarnoctwa może być kijem w mrowisko. Czy ewentualne stowarzyszenie nie powinno się początkowo skupić na zmianie tego skrzywionego, wspomnianego wyżej wizerunku zarówno piwa jak i piwowara ?...
Źródło: browar.biz/forum/showthread.php?t=37497
Temat: Brew-Kit inaczej :)
Receptura taka i podobne są w książce pt. " Wyrób wina i piwa domowego" Ewa Kwapisz. Moim zdaniem składników jest wystarczająco by uzyskać 11blg przy np. 21-22L. Pewnie to jeden pies, ale uważam że Muntons wychodzi i smakuje lepiej niż Cooper`s - może nie tylko mi ? Na forum popdowiedzieli weź ekstrakt i samodzielnie chmiel, miałem Marynkę i wyszło znakomite - aromat znany tylko NAM amatorom browarnikom. Ale niech wypowiedzą się koledzy "experienced", bo w...
Źródło: browar.biz/forum/showthread.php?t=83543
Temat: Piwo imbirowe z koncentratu
...a ma być to piwko imbirowe. I tu pojawiają się pytania. W jaki sposób dodać imbir żeby nie zepsuć piwa i żeby nie zaczęło gorzknieć? Ma to być wywar z imbiru? Jeśli tak to w jakich proporcjach wody do imbiru i jaką ilość dodać na 23 litry piwa? Czy w fermentorze mają znaleźć się cząsteczki imbiru, czy lepiej przecedzić napar? I ostatnie, czy w przypadku piwa imbirowego dodaje się cukier do pierwszej fermentacji? W książce " Wyrób wina i piwa domowego" czytałem, że nie, czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć dlaczego?:) Jednocześnie chciałem się przywitać i pozdrowić całą piwowarską załogę:) Pozdrawia
Źródło: browar.biz/forum/showthread.php?t=83969
Temat: Co2
zacier to gotowa miesznka, sok z owoców, woda, cukier http://img391.imageshack.us/img391/1...00029dm.th.jpg ----->link do scanu z książki " wyrób wina i piwa domowego twoim hobby" - dalem za nią aż 13,99 [ Dodano: 2006-03-17, 17:16 ] macie tam dokładnie opisane jak zrobić 4 rodzaje win, drożdze zastosuj najlepiej szlachetne (3-4 zł). W tamtym roku robiłem piwo, z tasmańskiego chmielu i wino jabłkowe, w tym roku będę jeszcze robił wino porzeczkowe i ciemne piwo
Źródło: forum.haszysz.com/showthread.php?t=1019
Temat: winogron? winny/altanowy?
Piszecie tu o smaku owoców, a o smaku wina z tych owoców to zapomnieliscie napisać? Domowy wyrób wina gronowego jest dość pasjonujacym zajęciem. Zaczyna się od analizowania pogody w sezonie dojrzewania: suchy, wilgotny, dużo czy mało słońca, jaka będzie jakość owoców itd. Później zbiór i pakowanie do "balonów" i obserwacja "jak pracuje". Potem pierwsze zlewanie i wstępna ocena. Ten rok zapowiada sie pięknie! Wino ma piekną, pełną barwę. Będzie pyszne! Czasami zdarzają sie wpadki i wtedy, jak...
Źródło: forum.muratordom.pl/showthread.php?t=11176
Temat: Czy to legalne?
Przeglądam właśnie firmowego Lexa i rzeczywiście, kwestia warzenia piwa w ogóle, nie tylko w warunkach domowych, nie jest uregulowana. A np. wyrób wina ma takie regulacje, jak: lWyrób i rozlew wyrobów winiarskich oraz obrót tymi wyrobami.l lSzczegółowy sposób produkcji fermentowanych napojów winiarskich.l lSzczegółowy sposób produkcji wyrobów winiarskich gronowych.l lRodzaje moszczy gronowych i szczegółowe wymagania dla tych moszczy.l Bardzo ciekawe jest natomiast rozporządzenie z 1967 r. dotyczące bezpieczeństwa i higiena pracy w zakładach przemysłu...
Źródło: browar.biz/forum/showthread.php?t=1010
Temat: Boski Spór
...Główna siedziba Magów Ognia znajduje się w klasztorze na samotnej skale, do którego prowadzi jedna jedyna wąska ścieżka zakończona kamiennym mostem. Przed dostąpieniem zaszczytu bycia Magiem Ognia trzeba poterminować jako Nowicjusz. Celem życia Nowicjuszy jest służba Innosowi. Obowiązują tutaj prawa jak w każdej shierarchizowanej instytucji, czyli wykonują oni kluczowe prace typu zamiatanie, pilnowanie owiec, uprawianie ogrodu, wyrób wina. Księgi wolno im zgłębiać w wolnych chwilach, których pewnie nie mają za wiele. Prawdę mówiąc jakoś nie widać podczas gry zbyt wielu zaczytanych Nowicjuszy, za to zamiatających jest sporo... Każdego roku Nowicjusze Innos Magowie udają się do Słonecznego Kręgu, by zainicjować tam nowy cykl (Słoneczny Krąg to miejsce, w którym Poszukiwacze psują Oko Innosa). Magami Ognia na wyspie Khorinis są: Wysoka Rada: -...
Źródło: forum.gothic.phx.pl/showthread.php?t=5515
Temat: Ilość nawarzonego piwa?
Myślę, że do tego nie dojdzie. Domowy wyrób wina i piwa na własne potrzeby nie jest limitowany ustawowo, a więc niekomercyjne warzenie piwa na własne potrzeby. Akcyza i VAT narzucane są dla handlu.
Źródło: browar.biz/forum/showthread.php?t=48621
Temat: Ilość nawarzonego piwa?
Domowy wyrób wina jeszcze niedawno był limitowany do 100 litrów rocznie; o piwie mowy nie było, ale możnaby przyjąć wielkość analogiczną. Ostatnio chyba to ograniczenie zostało wycofane.
Źródło: browar.biz/forum/showthread.php?t=48621
Temat: PRZEPISY
...mielimy kawę i gotujemy ze szklanką wody (bez cykorii). Zmieszać spirytus z gorącym syropem pół na pół i na końcu wlać kawę. Dla gęstości można dodać syropu ziemniaczanego, przy gotowaniu syropu z cukru i kto lubi kawałek wanilii, którą należy usunąć przed wlaniem spirytusu. Dla lepszego sklarowania dodać trochę (na końcu noża) kwasu cytrynowego. Ostudzić w rondlu, przykrytym miękkim płótnem i po wystygnięciu butelkować. Wyrób wina Wino z ziemniaków Przepis na 6 litrów wina. Bierze się 5 l. wody, 2 kg ziemniaków, 2 kg cukru, 3 pomarańcze, 2 cytryny, 8 dkg imbiru. Ziemniaki należy dokładnie oczyścić, następnie gotować w skórce aż zmiękną, przecedzić przez gęste płótno, siatkę itp. Do uzyskanego soku daje się imbir, pomarańcze i cytryny przez pół i gotuje się dalsze 15 minut. Po ochłodzeniu, przecedzić, zalać zaczynem drożdży (Tokaj,...
Źródło: cat.net.pl/viewtopic.php?t=18
Temat: TrĂĄs-os-Montes czyli za 7 górami, za 7 rzekami ....
...szczyci się dbałością o regionalne tradycje. Mieszkańcy okolic Miranda do Douro mają własny język tzw. mirandês, charakterystyczne regionalne stroje, a nawet odrębny styl w meblarstwie i dekoracji wnętrz. W miejscowych sklepach poważną część asortymentu stanowią urządzenia do domowej produkcji wina. Mój mąż z dużym zaciekawieniem podziwia niewielkie prasy do winogron i stalowe zbiorniki do fermentacji moszczu. Domowy wyrób wina w naszym wykonaniu musi jednak trochę poczekać, a teraz już niestety trzeba wracać w domowe pielesze do Porto. http://www.kuchnianadatlantykiem.com/
Źródło: ivrp.pl/viewtopic.php?t=5393
Temat: gotowce w "Obi"
W wałbrzyskim Obi ponownie zagościło stoisko Biowinu: gotowce Coopers, pełny wybór gąsiorów do win, aparatura szklana, wężyki, drozdże, pożywki i enzymy do win. Ceny chyba taie jak rok temu. Do tego nowość - książeczka autorstwa Ewy Kwapisz o tytule " wyrób wina i piwa domowego" (chyba, jakoś nie mogłem sobie tego utrwalić) w cenie 13,50 zł. Żadnych rewelacji tam nie ma, ot podstawowe informacjie o winiartwie i piwowarstwie. Ciekawe, czy stanie się równie kultowa, jak dzieło Browamatora.
Źródło: browar.biz/forum/showthread.php?t=27449
Temat: Brew-Kit inaczej :)
Cytat: Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maroxan (Wiadomość 828338) Wyrób wina i piwa domowego" Ewa Kwapisz Kiepska pozycja, robiona pod kity Coopersa. Polecam coś bardziej wartościowego, chociażby dział "Moje Warzenie" :) Jeśli chcesz korzystać z kitu Coopersa (jest on już nachmielony), dodaj trochę płynnego ekstraktu (około 1,2-1,7kg) np. WES-a. Chmielu do tego bym już nie dodawał, lub jedynie małą ilość, bo kit jest zdaje się obliczony na 22 litry i tak...
Źródło: browar.biz/forum/showthread.php?t=83543
Temat: Wina domowe
...róży? :roll: Da się takie zrobić? Może ktoś robil z czarnego bzu? Czy warto? Witam. W robienia wina bawię się kilka lat. W tej chwili bulgoce nastaw z wiśni. Za jakieś trzy tygodnie nastawiam winko z jabłek, które łacznie z klarowaniem robi się około trzy miesiące, a jest bardzo przyjemne i delikatne w smaku. Po pierwszych przymrozkach idę zbierać owoce dzikiej róży i do tego trochę głogu. Szczególnie polecam wyrób wina z dzikiej róży. Jest bardzo przyjemne w smaku i ma przepiękną barwę. Być może za miesiąc będę też nastawiał u przyjaciół winko z winogron, chyba że zdążą wszystko pochłonąć :wink: :lol: :lol: :lol: Co do wina z czarnego bzu, to osobiście nie polecam. Ładna barwa ale smak płyciutki i mało przyjemny. Sok z czarnego bzu dodaję do innych owoców dla lepszej barwy. Robiłem też wino z rodzynek, ale nie polecam....
Źródło: forum.muratordom.pl/showthread.php?t=92970
Temat: [RS] Domowy wyrób wina - zrób sobie SAM smaczne winko
[RS] Domowy wyrób wina - zrób sobie SAM smaczne winko 3 pozycje książkowe które pozwolą na dogłębne poznanie produkcji domowych win. I delektowanie się własnym wyrobem. Pilarek - markowe wina owocowe Z.T. Nowicki - Domowe piwa, cydry, wina, nalewki, likiery, kremy Lum Eisenman - THE HOME WINEMAKERS MANUAL Kod: http://rapidshare.com/files/55123030/Wino.zip 13.5 MB
Źródło: peb.pl/showthread.php?t=205411
Temat: Promocja pszczelarstwa w naszych rękach
Kriss to już zupełnie się zmieniło od sierpnia 2008 r. Już nie ma potrzeby wymyślać poczęstunków w winnicy bo do 1000 l wina można to było zgłosić w Agencji Rynku Rolnego zarejestrować wyrób wina i po wszystkim. Oczywiście przepisy o produkcji art. spożywczych mają tu też swoje do powiedzenia. Najgorsze jest to,że sanepid wymyśla , ze owoce winogron należy myć przed produkcją., a wszelkie szkoły winiarstwa na świecie mówią, że drożdże potrzebne do fermetacji są na skórkach. Po ich zmyciu to chyba trzeba będzie dodawać drożdże. W załączeniu aktualna ustawa. Ustawa z dnia 10 lipca 2008 r. o zmianie ustawy...
Źródło: pasiekaambrozja.pl/forum/viewtopic.php?t=1265
Temat: Porady dla początkującego
von Bentschen to ma już nawet książeczkę o domowym wyrobie win, co nie? Tak jest. Dzisiaj mi moja druga połowa taki wspaniały wolumin sprezentowała. "Domowy wyrób wina" Jana Cieślaka. Czytałem jadąc pociągiem do domu i prawie przegapiłem swój przystanek.
Źródło: forum.winka.net/viewtopic.php?t=649
Temat: A może by tak coś o sobie??
...Data urodzenia: 11/11/1990 Stan cywilny: niestety wolny... Miejsce zamieszkania: Bytom Oczy: Niebieskie Orientacja: HETERO Wyznanie: ja mówie JAH JAH Rodzeństwo: tak... Ulubione zespoły: Eastwest Rockers, Habakuk, Vavamuffin Ulubione płyty: Ciężkie Czasy... Ulubione danie: Kebab Ulubiony napój: Woda, Piwo Ulubione książki: Thrilery Ulubiony film: Requiem For A Dream, Hitch Hobby, zainteresowania: Sheesha, wyrób wina, komputery Zalety: hmm... Wady: nieśmialy Polityka: Wole się nie mieszać Rozmiar buta: 44
Źródło: fajkawodna.org/forum/viewtopic.php?t=42
Temat: Czy tak mozna ?
...no piszą wszyscy przecież że jeśli chodzi o sam wyrób wina jest to jak najbardziej możliwe- MOżNA ZROBIć WINO W PLASTIKOWEJ DAJMY NA TO BUTLI inną sprawą są walory smakowe takiego winka..Amen
Źródło: forum.winka.net/viewtopic.php?t=734
Temat: gotowce w "Obi"
" Wyrób wina i piwa domowego - moim hobby" nowe wydanie obejmujące także domowy wyrób piwa.
Źródło: browar.biz/forum/showthread.php?t=27449