Menu
- tokeny
- wyrob wina z winogron
- wyrób sera podpuszczkowego
- wyrób łuków
- wyrob bimbru
- wyrób wina
- wyrób broni
- wyrob trumien
- wyrób budowlany
- wyrób kiełbas
- wyrób wódki
- zanotowane.pl
- doc.pisz.pl
- pdf.pisz.pl
- hodowlakur.xlx.pl
Cytat
Historia rzadko ma coś wspólnego z elegancją. Maria Dąbrowska
Ja i ojczyzna to jedno, / Nazywam się Milijon - bo za milijony Kocham i cierpię katusze. Adam Mickiewicz (1798 - 1855)
Tak mało wiemy o sobie. Całe szczęście, że inni wiedzą mniej. Bułatowicz Józef
Do komunizmu nie dotarłem przez Marksa. To Ewangelia doprowadziła mnie do niego. Andre Gide (pisarz francuski)
Gdyby człowiek zdał sobie sprawę z tego jak nędzna jest istota z pewnością popełniłby samobójstwo. . . Friedrich Nietzsche
aaaatokenyaaaa
Temat: Jak dobrać ilość drożdży do nastawu?
...Oczywiście cukier dodawany do win nie ważę z dokładnością do 0,1 grama. Dałem tak dokładne liczby aby ktoś kto widzi to pierwszy raz mógł łatwiej się zorientować co "poeta miał na myśli". Pozdrawiam Ps. Zastosowany wzór pochodzi z książek: 1) Kazimiery Pyszkowskiej "Przetwory w gospodarstwie domowym" str.168 (doskonała książka o wyrobie win z 1984 roku) Tam współczynnik ma wartość 17,2. 2)Ewy Kwapisz " Wyrób win domowych- moim hobby" str. 44 (doskonała książka o wyrobie win obecnie do kupienia - BIOWIN 12zł) Tam współczynnik ma wartość 17. 3)Jan Cieślak "Domowy wyrób win" str.29 ( Ja osobiście tak sobie cenię tę książkę. Podkreślić można tylko, że wbrew tytułowi 50% zawartości dotyczy trunków innych - mocnych a dokładnie ich sporządzania ze spirytusu) Tam współczynnik ma wartość 17, a jak pisze Pan Jan...
Źródło: alkohole-domowe.com/forum/viewtopic.php?t=2228