Menu
- tokeny
- wykrywa stację dokującą
- wykrywacz metali vlf
- wykrywacz wyładowań atmosferycznych
- wykrywanie programow sniffujacych
- wykrywacz fisher f75
- wykrywanie karty dzwiękowej
- wykrywacze.uzywane
- wykrywacze gazow
- wykrywanie hasel
- wykrywacze viking
- zanotowane.pl
- doc.pisz.pl
- pdf.pisz.pl
- wywoz-sciekow.keep.pl
Cytat
Historia rzadko ma coś wspólnego z elegancją. Maria Dąbrowska
Ja i ojczyzna to jedno, / Nazywam się Milijon - bo za milijony Kocham i cierpię katusze. Adam Mickiewicz (1798 - 1855)
Tak mało wiemy o sobie. Całe szczęście, że inni wiedzą mniej. Bułatowicz Józef
Do komunizmu nie dotarłem przez Marksa. To Ewangelia doprowadziła mnie do niego. Andre Gide (pisarz francuski)
Gdyby człowiek zdał sobie sprawę z tego jak nędzna jest istota z pewnością popełniłby samobójstwo. . . Friedrich Nietzsche
aaaatokenyaaaa
Temat: Nowy smak - "umami"
Niedawno dowiedzialam się, że do "głównych smaków" dodano jeszcze jeden: umami. Dlatego dla tych, których to interesuje, lub jeszcze o tym nie wiedzą, postanowiłam coś o nim dodać. Teksty są z dwóch różnych źródeł, ale zamieszczam obydwa, bo jeden po części uzupełnia drugi :*
Umami to jeden z 5 rodzajów smaków występujących u ludzi, odpowiedzialny za wykrywanie białka. Bezpośrednio wykrywaną substancją jest jeden z aminokwasów - kwas glutaminowy, który obficie występuje w pokarmach bogatych w białko takich jak mięso, w potrawach sfermentowanych i zleżałych (sery parmezan, roquefort), w wodorostach, w sosach rybnym i sojowym, a także w pomidorach, orzechach, winogronach, brokułach i grzybach.
Najczęściej myślimy i mówimy o czterech smakach jakie rozpoznajemy w naszym...
Źródło: victor-junior.pl/forum/viewtopic.php?t=11333